Jedlé, ale smrtelné? To je nejjedovatější potravina na světě.

Ne všechno, co chutná, musí být zdravé. Existují potraviny, u nichž malé detaily rozhodují, zda se z nich stane lahůdka nebo dokonce nebezpečí. I v Německu je někdy vhodná určitá opatrnost. Jaká je nejjedovatější potravina na světě?

Další výjimečná stvoření přírody najdeš na: Naturrekorde .

Jaká je nejvíce jedovatá potravina na světě?
Jaká je nejvíce jedovatá potravina na světě?  © Bildmontage: 123RF/danielvfung, 123RF/feathercollector, 123RF/windnarsil, 123RF/somchaichoosiri

Ozvat „nejtoxičnější potravina“ zní na první pohled poněkud paradoxně. Potraviny, které jsou určeny k jídlu nebo pití, by přece neměly být jedovaté – proč bychom je jinak konzumovali?

Ve skutečnosti však existuje několik výjimek, které za určitých okolností mohou způsobit vážné otravy.

Od běžných potravin, které často konzumujeme bez obav, až po tradiční či kulturní jídla s smrtelným rizikem – u těchto potravin je třeba být opatrný.

Následují nejtoxičnější potraviny na světě.

Je losos nejvíce jedovatou potravinou na světě?

Často se norský chovný losos považuje za nejškodlivější potravinu. Důvodem tohoto vnímání jsou oprávněné obavy z jeho vysokého zatížení kontaminanty.

Například často obsahuje dioxiny a další environmentální škodliviny, které ve velkém množství mohou negativně ovlivnit zdraví i hormonální rovnováhu a být karcinogenní.

Za tím stojí intenzivní masová produkce v rybích farmách, kde se používají pesticidy a antibiotika k prevenci nemocí. Navíc je dno vod částečně pokryto silnými vrstvami rybího výkalu.

Také krmení krmivových ryb z znečištěného Baltského moře přispívá ke kontaminaci.

Lososi tedy nejsou samy o sobě jedovatí, ale v závislosti na původu a podmínkách chovu mohou představovat zdravotní rizika kvůli nebezpečným kontaminantům.

Z rybářských farem se škodlivé látky dostávají do životního prostředí i do samotných chovaných ryb.
Z rybářských farem se škodlivé látky dostávají do životního prostředí i do samotných chovaných ryb.  © 123RF/parilovv

Nejtoxičtější potravina na světě: Fugu

Jedlé, ale smrtelné? Nejvíce jedovatou potravinou na světě je fugu, japonská specialita z masa kulovité ryby.

Ryba totiž obsahuje nebezpečný neurotoxin tetrodotoxin, který je přibližně 1200‑krát smrtelnější než kyanovodík. Jedna ryba obsahuje množství, které by mohlo zabít 30 lidí.

Příprava nejjedovatější jedlé ryby

Jedná se konkrétně o svalové maso fugu, které musí být řádně nařezáno, aby se předešlo otrávení.

Po pečlivém odstranění jedovatých částí se ryba například krájí na tenké plátky a konzumuje se syrová s sojovou omáčkou nebo v salátu. Alternativně lze maso i osmažit nebo připravit v dušeném pokrmu či polévce.

Jedno takové luxusní jídlo může stát mezi 100 a 200 eury, zatímco vícerochodové menu může být ještě dražší.

Nebezpečí nejjedovatější potraviny na světě

Je-li špatně řezáno, může být maso kontaminováno silně jedovatými rybími vajíčky, orgány nebo částečně i kůží.

Projevy otravy se objevují přibližně 30 minut až čtyři hodiny po konzumaci. Kromě nevolnosti a zvracení se nejčastěji projevují necitlivost a paralýza – začínající na rtech a jazyku.

Dále jsou typické pocení, problémy se srdečním rytmem až po respirační paralýzu a následnou smrt.

Kuchaři musí absolvovat specifické dvouleté vzdělání, aby získali licenci k zpracování a prodeji kulovky.

Přesto každoročně lidé umírají na otravu – i když je to méně a většinou kvůli soukromé přípravě. V roce 1965 však údajně zemřelo 88 lidí.

V EU tedy tato delikatesa nesmí být nabízená.

I přestože je pufferfish považován za delikatesu, je jedovatý. Pouhá doteková kontakt s Takifugu niphobles je nebezpečný.
I přestože je pufferfish považován za delikatesu, je jedovatý. Pouhá doteková kontakt s Takifugu niphobles je nebezpečný.  © 123RF/feathercollector

Další jedovaté potraviny

Existují však i další kulturní potraviny a běžné suroviny, které mohou způsobit otravu. Především následující:

Akee

Akee je národní ovoce Jamajky. Konzumovat lze jen masitou slupku semene, a to pouze tehdy, když je otevřená. Nezralá i přezrálá je vysoce jedovatá.

  • Chuť: ořechová
  • Jed: hypoglycin A (aminokyselina)
  • Symptomy otravy: zvracení, hypoglykémie, svalová slabost, kóma až smrt
Akee patří mezi nejjedovatější potraviny na světě.
Akee patří mezi nejjedovatější potraviny na světě.  © 123RF/hit003

Maniok (také Cassava nebo Yuca)

Syrový je „brambor tropů“ a kvůli vysokému obsahu kyanovodíku jedovatý. Po uvaření – ať už vařením, pečením nebo smažením – je konzumace bezpečná.

  • Chuť: mírná, lehce sladká, ořechová
  • Jed: kyanovodík
  • Projevy otravy: bolesti hlavy, závratě, křeče, dušnost, kóma až smrt

Kešu ořechy

Syrové a nezpracované jsou ořechy kvůli toxickému oleji v skořápce vysoce jedovaté. Pouze pražené nebo dušené jsou bezpečné ke konzumaci.

Smrtelná otrava zakoupenými kešu ořechy je však prakticky vyloučena.

  • Jed: urushiol (také cardol)
  • Projevy otravy: nevolnost, zvracení, průjem, dýchací potíže, anafylaktický šok, popáleninové zarudnutí a otoky při kontaktu s kůží

Fazole

Nevařené fazole obsahují toxické bílkoviny, které slepí červené krvinky a tím naruší transport kyslíku v krvi.

U dětí už malé množství syrových fazolí může být nebezpečné. Při otravě velkým množstvím mohou následky být smrtelné.

  • Jed: bílkovina fazin
  • Projevy otravy: bolesti hlavy, nevolnost, zvracení, (krvavý) průjem, zimnice, křeče

Zelené brambory

Zelené brambory obsahují jed, který není vodou rozpustný a nelze jej tak zničit vařením. K projevení otravy by však bylo nutné sníst méně než 100 g zelených brambor.

  • Jed: solanin
  • Projevy otravy: škrábání v krku, bolesti hlavy, průjem, zvracení, křeče, paralýza, dýchací selhání až smrt

Tip na čtení: Buďte opatrní zejména u nejjedovatější houby na světě !

Muškátový oříšek

Jedovaté složky muškátového oříšku mohou již při požití přibližně pěti gramů toxinu (jedna až dvě ořechy) vyvolat první příznaky.

Tři celé ořechy mohou mít dokonce život ohrožující následky. V běžných kuchyňských množstvích je však muškát jako koření neškodný.

  • Jed: Myristicin
  • Příznaky otravy: gastrointestinální potíže, bolesti hlavy, sucho v ústech, závratě, třes, bušení srdce, halucinace, záchvaty

Hákarl

Hákarl je islandská lahůdka z fermentovaného masa grónského žraloka, také nazývaného „gammelhai“. Protože žralok nemá ledviny ani močový trakt, má maso vysoký obsah kyseliny močové a dalších toxických látek vznikajících při metabolismu, jako je amoniak. Čerstvé maso je tedy vysoce jedovaté.

Pro konzumaci musí být maso po dobu šesti až dvanácti týdnů v dřevěné krabici s otvory zkažené a následně čtyři měsíce usušené.

  • Jed: Trimethylaminoxid
  • Příznaky otravy: nevolnost, zvracení, závratě, průjem, mdloby, výkyvy krevního tlaku
Protože čerstvé maso je toxické, je třeba žraloka nejprve nechat zhnít a pak usušit.
Protože čerstvé maso je toxické, je třeba žraloka nejprve nechat zhnít a pak usušit.  © Wikimedia Commons/CC-BY-3.0/Chris 73

Závěr

Vzhledem k počtu úmrtí způsobených konzumací je maso kulovité ryby považováno za nejvíce jedovatou potravinu na světě. Kromě několika dalších kulturních specialit mohou však i běžné potraviny, jako je zelenina, u nás způsobit otravy.