Je to jen mýtus, že žaludy jsou jedovaté?

Jako dítě jste se to možná učili opakovaně, ale je pravda, že žaludy jsou jedovaté?

Další články o jedovatých a jedlých rostlinách a jejich plodech najdete v rubrice " Zahradní design ".

Čerstvě nasbírané žaludy jsou jedovaté. Lze je však připravit i jako jedlé.
Čerstvě nasbírané žaludy jsou jedovaté. Lze je však připravit i jako jedlé.  © 123rf/liudmilachernetska

S přicházejícím chladným obdobím padá ze stromů nejen listí, ale na zem se sypou i jejich plody.

Lidé je sbírali na podzimních procházkách a vyráběli z nich malé figurky.

Při výrobě podzimních dekorací ze žaludů si děti vždy dávaly pozor, aby kulaté plody nevložily do úst. Žaludy jsou totiž jedovaté. Nebo snad ne? Z botanického hlediska jsou bukvice, kaštany a žaludy ořechy. Ale jsou proto jedlé?

Můžete žaludy jíst? Nebo jsou plody opravdu jedovaté? TAG24 odhaluje, za jakých podmínek jsou žaludy jedovaté nebo jedlé.

Jsou žaludy jedovaté?

Na otázku, zda jsou žaludy jedovaté, existuje velmi jednoduchá odpověď: ano - v syrovém stavu. Zejména nezralé a nezpracované žaludy byste proto neměli jíst, pokud se chcete vyhnout příznakům otravy.

Proč jsou žaludy jedovaté?

Žaludy - stejně jako dubové listy - obsahují velké množství tříslovin, přesněji řečeno taninu. Ten je také zodpovědný za nepříjemnou, hořkou chuť, která slouží jako ochrana před jídlem a obecně nám brání jíst více.

Otrava tříslovinami může způsobit žaludeční a střevní potíže.

Mimochodem, žaludy kyselinu kyanovodíkovou neobsahují.

Jsou žaludy jedovaté pro psy, koně a prasata?

Žaludy jsou pro domácí zvířata, například psy, jedovaté. Mezi možné příznaky otravy patří únava a ztráta chuti k jídlu, ale také horečka, průjem nebo zácpa. U malých zvířat může konzumace žaludů vést také k ucpání střev nebo poranění střevní stěny. V nejhorším případě může být konzumace žaludů dokonce smrtelná.

Ořechy jsou pro koně s mírou stále bezpečné. Neměli by však sníst více než hrst žaludů.

Lesní zvěř a prasata však třísloviny obsažené v plodech snášejí. Pro ně jsou žaludy kalorickým krmivem.

Žaludy: jedovaté pro psy, výkrm pro prasata.
Žaludy: jedovaté pro psy, výkrm pro prasata.  © dpa/Sina Schuldt

Co se stane, když sníte žaludy?

Co se stane, když sníte žaludy?

Třísloviny obsažené v žaludech mohou u lidí vyvolat příznaky otravy, zejména žaludeční a střevní potíže. Ty se mohou projevit křečemi v břiše, zvracením nebo průjmem.

Pokud dítě rozžvýkalo jen několik žaludů a má jen mírné příznaky, není obvykle nutné kontaktovat lékaře. V takovém případě stačí reagovat symptomaticky a pít hodně tekutin.

Při konzumaci většího množství nebo požití celých žaludů je však třeba vyhledat toxikologické informační středisko nebo lékaře.

Lze žaludy připravit k jídlu?

Žaludy jsou bez tříslovin jedlé. Pokud je chcete zpracovat a následně sníst, můžete žaludy učinit jedlými vymytím tříslovin.

Postup je následující:

Krok 1: Nejprve zkontrolujte, zda nejsou ořechy prolezlé červotočem, a v případě potřeby jevytřiďte.
Shnilé žaludy nebo žaludy napadené červy lze také vytřídit tak, že je na krátkou dobu vložíte do vody. Pokud některé vyplavou na hladinu, je třeba je vyhodit.

Krok 2: Nyní je položte na plech a pečte je v troubě při teplotě 150 °C přibližně 20 minut.

Krok 3: Jakmile trochu vychladnou, můžeme je oloupat. Je třeba odstranit i tenkou vnitřní slupku.

Tip: Pokud je slupka žaludů již naříznutá, rychleji praskne a snáze se loupe.

Krok 4: Oloupaná jádra se nyní vloží do propustného sáčku, například do síťky na prádlo nebo látkového sáčku.

Krok 5: Nyní se i s pytlem zcela ponoří do vody. Opalovací prostředky se vodou vypláchnou. Tím se voda zbarví do hnědé barvy.

Krok 6: Voda se pak několik dní denně vyměňuje, dokud nezůstane čirá. Všechny třísloviny jsou pak odstraněny.

Krok 7: Nakonec se žaludyvysuší v sušičce při teplotě 100 stupňů - případně lze použít automatickou sušičku - a poté se odpovídajícím způsobem zpracují.

Po vymytí tříslovin lze žaludy nasekat, rozemlít a dále zpracovat.
Po vymytí tříslovin lze žaludy nasekat, rozemlít a dále zpracovat.  © 123RF/heikerau

Mohou být žaludy zdravé?

Zpracované žaludy jsou nejen jedlé, ale i velmi výživné.

Plody ořechů jsou plné nenasycených mastných kyselin a vitaminů skupiny B. V poválečném období se proto často zpracovávaly na žaludový chléb nebo koláče ze žaludové mouky. Rozemleté na prášek jsou vhodné také jako náhražka kávy bez kofeinu.

Mezitím se na tuto praxi poněkud zapomnělo, ale stále se vyplatí.

Závěr

Je pravda, že žaludy jsou jedovaté. Je to způsobeno tříslovinami, které se nacházejí také v bukvicích a v jádrech mnoha druhů ovoce. Toxiny se však dají snadno vyplavit a žaludy se stanou jedlými.