Zvlášť ne o superpotravině: fanoušci matcha končí v nemocnici – jak zdravý ten čaj doopravdy je.
Japonsko – Zelený prášek se svým charakteristickým hořkým chutí je již několik let bestsellerem v mnoha trendových kavárnách velkých německých měst. Ale co se prodává jako TO japonské zázračné nápoje, je pro některé přímá cesta do nemocnice.
Kdokoli, kdo si jen pár minut prohlíží sociální sítě , brzy narazí na video, ve kterém se objevuje jedovatě zelený nápoj. Desítky influencerů tak sdílí na svých kanálech „ranní rutinu“. Často je součástí příprava matcha nápoje .
Matcha je původně ceremoniální čaj z japonské kultury, jehož název v překladu znamená „rozdrcený čaj“. A skutečně jde o prášek z rozdrcených listů čajovníku Camellia sinensis. Na internetu se japonská tradice proměnila v mezinárodní trend, který získal velkou popularitu zejména díky údajně zdravotním výhodám čaje.
V poslední době však stále více fanoušků matcha hlásí negativní vedlejší účinek svého zeleného oblíbeného nápoje – končí v nemocnici s akutní anémií z nedostatku železa.
Skutečně je zelený prášek částečně zodpovědný za tento nedostatek. Zelený čaj, stejně jako jiné čaje, obsahuje vysoké množství taninů a katechinových polyfenolů – látek, které jsou obecně známé pro své antioxidantní a protizánětlivé účinky. Kromě toho však v žaludku vážou železo z právě přijmuté potravy, takže tělo ho dokáže zpracovat jen v omezeném množství.
Stejně jako u mnoha věcí v životě platí: dávka určuje jed. Je tedy třeba dbát na to, aby denní dávka tří gramů uvedená Bundesinstitutu für Risikobewertung nebyla překročena, a tím se předešlo možným zdravotním rizikům .
Matcha‑food trend ohrožuje japonskou čajovou kulturu
Ačkoliv to vypadá, že na každém rohu se objevují nové obchody s matchou, zelený prášek rozhodně není vhodný pro masovou výrobu.
Jak pěstování, tak zpracování listů na hotový prášek je extrémně časově náročné a pracné. Rostlina může být například sklízena jen jednou ročně. Nové rostliny potřebují celé pět let, než jsou připravené ke sklizni. Náhlý, influencery vyvolaný hype kolem dosud tak lokálního niche produktu přetížil producenty na plantážích, jak uvádí BBC.
Kromě zdlouhavého výrobního procesu je však také nedostatek farmářů velkým problémem v mnoha prefekturách. Jak píše Japan Times: „Mnoho čajových farmářů stárne a často nikdo z mladší generace není ochoten převzít jejich povolání, což vede k opuštění některých čajových farem.“
Pozitivní účinky matcha nejsou vědecky podložené
"Dobré pro mysl i tělo", "zdravá kávová alternativa", "snižuje riziko rakoviny a Alzheimerovy choroby". Takové fráze slyšíte stále dokola, když se na sociálních sítích zajímáte o tento trendový nápoj, ale co je na nich pravda?
Mnoho půd, na kterých se pěstuje čajová rostlina, je bohaté na hliník. Protože listy před konzumací nejsou filtrovány, může při nadměrné konzumaci dojít k otravě. To může být zvláště nebezpečné pro nevyvinuté děti těhotných žen.
V dalších vědeckých publikacích se uvádí, že matcha – pokud se konzumuje v mírných množstvích – může mít na člověka pozitivní účinky. Důkazy však nejsou dostatečně silné, aby bylo možné učinit obecně platný závěr. Ani údajně rakovinou potlačující účinek nelze vědecky prokázat.
Matcha tedy rozhodně není bezvedlejších účinků, jak se často propaguje. Pokud ji však konzumujete vědomě a s mírou, je to čerstvá a dobře stravitelná alternativa.