Krémové, chutné, drahé: Tento nápoj může způsobit značné škody.
Velká Británie – Nejen v zimě sáhnou mnozí po teplém, sladkém a krémovém irském likéru Baileys. Kromě jemné chuti čokolády a vanilky může tento whisky‑likér však také rychle způsobit drahou škodu.
Jak uvádí britský deník Mirror , mohou krémové likéry jako Baileys, na rozdíl od mnoha jiných alkoholických nápojů, již po šesti měsících začít zkažovat, pokud nejsou spotřebovány.
Mnoho lidí má tendenci zbytky vyhodit do odpadního potrubí – chyba, před kterou instalatéři opakovaně varují.
Jídla a nápoje, zejména krémové likéry, omáčky, tuky či oleje, mohou způsobovat takzvané usazeniny FOG (tuk, olej a maziva).
Ty se usazují v potrubí, vedou k ucpávkám a mohou pak způsobit vysoké náklady, pokud bude nutné povolat odborníka.
Místo toho, aby se Baileys vylil do odpadku, měl by se raději vypít.
Mike Flook, instalatér z MyBuilder.com, vysvětluje deníku:
„FOG jsou opravdu problematické pro naše odpadní potrubí. A není to problém, který by se dal vyřešit bez odborníka.“
Dodává: „Některé odpadní soupravy jsou jako puzzle a často jsem viděl, že zákazníci se snažili sami opravit ucpaný odpad a při tom znovu nasadili těsnění na jiných místech, což pak vedlo k úniku.“
Abyste se takovým problémům vyhnuli, odborníci doporučují vypít krémový likér, dokud je ještě dobrý, a jinak jej likvidovat jako nebezpečný odpad.
Pokud se však omylem něco dostane do odpadního potrubí, je třeba okamžitě zalít horkou vodou. Teplota vody pomáhá rozpouštět tuky a oleje a udržovat je v tekutém stavu, dokud neodplavou potrubím do kanalizace, vysvětluje odborník.
Zdůrazňuje, že čističe odpadů jsou často neúčinné proti FOG usazeninám a mohou poškozovat potrubí. „Jednoduchý plunžr může být dokonce účinnější než chemikálie,“ říká Mike Flook.