Ochrana před povodněmi: majitel sám postavil restauraci pod vodu

Louisville (Kentucky, USA) - Andrew Masterson z amerického státu Kentucky je majitelem restaurace "Captain's Quarters Riverside Grille" nedaleko Louisville. Restaurace je v současné době ohrožena rozsáhlými záplavami v okolí řeky Ohia. Muž však již měl po ruce řešení: předběhl povodeň a svou restauraci jednoduše sám zaplavil.

Bizarní nápad Andrewa Mastersona fungoval: špinavá voda z řeky se do restaurace nedostala.
Bizarní nápad Andrewa Mastersona fungoval: špinavá voda z řeky se do restaurace nedostala.  © Montage: Screenshot/Facebook/Captain's Quarters Riverside Grille

Zatímco řeka Ohio hrozivě stoupala a hnědá, špinavá voda si tudy prorážela cestu, Masterson do své restaurace pouštěl kohoutky a čerpadlem čistou vodu. Vše, co se dalo odstranit - zejména elektronická zařízení -, bylo samozřejmě předem odstraněno.

Myšlenka, která za tím stála: Lepší je mít v obchodě čistou vodu než blátivý nepořádek. Chtěl předejít nejhoršímu a usnadnit pozdější úklid.

Akci zdokumentoval prostřednictvím livestreamu na Facebooku, čímž u mnoha lidí vyvolal údiv.

Několik minut nás provádí zatopenou restaurací. Za velkými okny je vidět hnědé bahno venku, uvnitř je vše čisté a průhledné.

Andrew Masterson chtěl také pomoci svým zaměstnancům udržet si práci.

Protože kuchyně byla stejně pod vodou, měl personál na práci jiné věci.
Protože kuchyně byla stejně pod vodou, měl personál na práci jiné věci.  © Montage: Screenshot/Facebook/Captain's Quarters Riverside Grille

Středem zájmu zvědavců nebyl jen samotný obchod, Masterson myslel i na své zaměstnance. Chtěl jim co nejrychleji opět vyplatit mzdy. Samozřejmě jim také náležitě zaplatí za úklidové práce.

"Je to obrovské narušení našeho podnikání. Je to významný nákladový faktor, ale víme, co k životu u řeky patří," komentoval to.

V neděli, kdy bylo video pořízeno, dosáhla řeka Ohio již značné výšky a zatlačila restauraci do krajních mezí.

Zda bude tato taktika fungovat i nadále, se teprve uvidí, protože funguje jen tak dlouho, dokud voda zůstává pod určitou hladinou.