Prdění je výslovně povoleno: Proč obyvatelé této země sledují své prdy

Sydney -Přední australská vědecká organizace CSIRO spustila aplikaci pro prdění. Přesná dokumentace střevních pohybů pomůže vědcům zjistit, jaké jsou návyky při nadýmání dole pod mořem, uvádí se v prohlášení.

Prdy v Austrálii mají být nyní vědecky zdokumentovány. (symbolický obrázek)
Prdy v Austrálii mají být nyní vědecky zdokumentovány. (symbolický obrázek)  © Montage: 123RF/diy13, 123RF/file404

Důvod: V roce 2021 studie zjistila, že 60 % Australanů trpí nadměrnou plynatostí. Z toho 43 procent uvedlo, že se u nich jedná o pravidelný jev. "To nás přimělo k zamyšlení: Jaký je "normální" počet prdů za den?" zeptala se vládní agentura.

Aplikace "Chart Your Fart" byla vyvinuta s cílem lépe porozumět prdícím zvyklostem Australanů a podpořit výzkum v oblasti zdraví a pohody, uvedla agentura.

"V podstatě se chceme dozvědět o vašich prdících návycích. Hledáme Australany starší 14 let, kteří by nám poskytli údaje o nadýmání za tři dny (včetně jednoho víkendového dne)," napsala CSIRO.

Aby lidem pomohla překonat zábrany ohledně tohoto často trapného tématu, agentura s mrknutím oka zdůraznila: "Všichni prdíme! Někteří více než jiní! Někteří hlasitěji než jiní! Někteří smrdí více než jiní! A někteří jsou zábavnější než jiní!"

A jak aplikace Fart funguje?

Aplikace zaznamenává nejen počet prdů, ale také jejich zápach, objem a dobu trvání ve vzduchu.
Aplikace zaznamenává nejen počet prdů, ale také jejich zápach, objem a dobu trvání ve vzduchu.  © Chart Your Fart

Uživatelé mohou mimo jiné zaznamenávat četnost svých prdů a jejich vlastnosti, jako je zápach, objem, doba trvání a setrvání ve vzduchu.

To by mělo vědcům pomoci vytvořit profil "normálního" prdu u různých věkových skupin.

Prdy jsou zcela přirozeným jevem a známkou toho, že trávicí systém funguje dobře, uvedla odbornice CSIRO Megan Rebuliová. Jde jednoduše o vylučování přebytečných plynů vznikajících při rozkladu a zpracování potravy.

Na to, jak tělo přebytečný plyn zpracovává, však mají vliv faktory, jako jsou různé potraviny, nemoci nebo dokonce způsob, jakým lidé žvýkají či polykají. To má významný vliv na zápach, četnost a dokonce i objem.