Jablka uvnitř sklovitá: Mohou za to škůdci na ovocných stromech?
Čerstvě utržená jablka jsou na povrchu bez vady. Když se do nich pořádně zakousnete, najednou zjistíte, že uvnitř jsou sklovitá. Co to znamená?
Další rady týkající se vašich produktivních rostlin na zahradě najdete v sekci " Zahradní design ".

Navzdory dokonalému vnějšímu vzhledu si můžete všimnout, že jablka jsou uvnitř sklovitá, když je rozkrojíte nebo do nich kousnete. Dužina kolem jádřince je pak jaksi průsvitná nebo průhledná a vypadá vodnatě.
Takové skvrny se vyskytují zejména u plodů odrůd Alkmene, Boskoop, Cox Orange, Fuji, Gloster a Goldparmäne s vysokým obsahem cukru.
Často dochází k nejistotě na první pohled. Je jablko již špatné? Může za to nějaká choroba jabloně?
Nyní se dozvíte, co je sklovitost jablek, co ji způsobuje, zda jsou sklovitá jablka ještě jedlá a jak jí můžete předejít.
Proč mají jablka sklovité skvrny?
Navzdory obavám některých lidí nejsou sklovité skvrny způsobeny chorobami nebo škůdci.
Vodnaté skvrny jsou naopak známkou fyziologické poruchy, tj. poruchy metabolismu. Vysoký obsah cukru v ovoci způsobuje hromadění tekutiny v prostorách mezi buňkami.
Tato metabolická porucha je způsobena různými nepříznivými pěstitelskými podmínkami, jako je například ...
- ... zejména vysoké sluneční záření a teploty ve velmi teplých a slunečných letních měsících,
- nedostatek vápníku způsobený dlouhotrvajícím horkem nebo suchem,
- nadměrný přísun živin,
- nadměrný vegetativní růst (tj. listy, kořeny a výhony) namísto vyváženého vztahu s generativním růstem (květy a plody) v důsledku radikálního řezu a následného růstu nových výhonů.
Jsou sklovitá jablka jedlá?
Glazovaná jablka jsou jedlá a lze je bez obav konzumovat. Skladování cukru nemá negativní vliv ani na jejich chuť.
Přesto je vhodné postižené plody před uskladněním skladovat asi deset dní po sklizni při teplotě deset až 15 stupňů. To umožní, aby vodnaté plochy v dužině ustoupily.
Jablka je pak možné skladovat po dobu následujících měsíců .
Pokud je však již více než třetina jablek zasažena sklovitostí, neměla by se již skladovat a měla by se raději brzy sníst.
Je možné zabránit sklovitosti jablek?
Pokud budete dodržovat několik pokynů pro péči, můžete sklovitosti jablek zabránit.
- Za prvé, zajistěte vyvážený přísun živin - zejména vápníku.
- Dbejte na dostatečnou zálivku jabloní, zejména v období sucha, nebo je chraňte před vysycháním vrstvou mulče.
- Nesklízejte jablka příliš brzy nebo příliš pozdě.
- Hned od začátku volte méně náchylné a méně sladké odrůdy jablek, jako jsou "Idared" nebo "Jonathan".

Závěr
Sklovitost jablek není varovným příznakem choroby nebo napadení škůdci. Pokud jsou jablka uvnitř sklovitá, je příčinou metabolická porucha.
Ovoce je však stále možné konzumovat bez ztráty chuti, protože se jedná pouze o estetickou vadu.